Otwieranie sklepu spożywczego krok po kroku

Otwieranie sklepu spożywczego krok po kroku

13 sierpnia 2015 Wyłączono przez Mark

Marzysz o własny, dochodowym biznesie? Dobrym pomysłem może okazać się otwarcie małego sklepu spożywczego, który będzie obfitował w świeże warzywa, mięso i owoce oraz towary najwyższej jakości. Niemniej jednak, aby zacząć zarabiać, trzeba najpierw przebrnąć przez szereg formalności i kontroli oraz odpowiednio doposażyć sklep. Chcesz wiedzieć, na co musisz się przygotować? W dalszej części posta dokładnie opisujemy, jak krok po kroku otworzyć własny biznes. Udanej lektury!

 

Otwieranie sklepu spożywczego krok po kroku:

  1. Rejestracja firmy i wybór opodatkowania.

Jeśli chcesz legalnie zarabiać pieniądze, musisz zarejestrować własną działalność gospodarczą. Możesz pracować na własny rachunek lub założyć spółkę. Co więcej, możesz działać na zasadach franczyzowych lub otworzyć sklep autonomiczny, niemniej jednak pierwsza opcja pozwala zarobić więcej. Oprócz tego konieczne jest wybranie formy opodatkowania. Przedsiębiorca może wybierać spośród kilku dostępnych opcji, które prezentują się następująco: odprowadzanie podatku na zasadach ogólnych, płacenie podatku liniowego, prowadzenie ryczałtu ewidencjonowanego, korzystanie z karty podatkowej lub podatku tonażowego. wiecej znajdziesz na stornie ceidg.

  1. Wizyta w sanepidzie.

Każda osoba, która zamierza sprzedawać żywność musi zgłosić prowadzenie działalności w sanepidzie. Następnie po zakończeniu remontu i zaadaptowania lokalu pod sklep zobowiązana jest do złożenia wniosku o skontrolowanie zakładu i wpisanie go do rejestru firm. Formularz trzeba złożyć najpóźniej 2 tygodnie przed planowanym otwarciem sklepu.

  1. wózek sklepowyUzyskanie koncesji na sprzedaż alkoholu.

Jeśli planujesz handlować alkoholami bądź napojami, które je zawierają musisz posiadać stosowną koncesję. Aby ją otrzymać, trzeba udać się do wójta/burmistrza/prezydenta miasta i złożyć wniosek o jej wydanie. Warto dodać, że ilość zezwoleń na sprzedaż napojów wysokoprocentowych jest ograniczona. Co więcej, czas trwania koncesji wynosi 2 lata.

  1. Wyrobienie pieczątki.

Każdy szanujący się przedsiębiorca powinien mieć własną pieczątkę, którą będzie mógł opatrywać dokumentację i faktury. Po uzyskaniu wszystkich potrzebnych danych należy zlecić jej wykonanie profesjonalnej firmie.

  1. Otworzenie rachunku w banku.

Dziś nikt nie trzyma pieniędzy w domu. Wszystkie przechowywane są na koncie w banku. A więc, jeśli zamierzasz prowadzić własny biznes, to otwórz rachunek w dowolnie wybranym banku, czy to prywatny na siebie, czy też firmowy.

  1. Zakup wyposażenia.

Oczywiście lokal, w którym ma być prowadzona sprzedaż towarów należy odpowiednio zaadaptować i do tego przystosować. A więc konieczne jest zakupienie odpowiedniego wyposażenia. Z całą pewnością należy zakupić: kasy fiskalne, regały, półki, stojaki reklamowe,koszyki lub wózki (jeśli sklep będzie samoobsługowy), lady, chłodziarki, zamrażarki itp.

  1. Zatrudnienie pracowników.

Jeśli planujesz otworzyć nieco większy sklep, to zatrudnienie chociaż jednej/dwóch osób do pomocy stanie się koniecznością. Jak znaleźć pracowników? Zamieść ogłoszenie w internecie albo popytaj wśród rodziny i znajomych, czy chcieliby podjąć pracę w sklepie lub mogą polecić kogoś, kto chciałby wykonywać takie zajęcie.

  1. Wyślij zgłoszenie do Państwowej Inspekcji Pracy.

Zatrudnienie pracowników wymaga pisemnego powiadomienia o tym fakcie Państwowej Inspekcji Pracy, którego należy dokonać w ciągu miesiąca od daty rozpoczęcia działalności.